VizieropTerschelling.nl

Eilander nieuws, actualiteiten, weetjes en info. Voor bewoners én toeristen.

Column 13: Jongeren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

De zomervakantie is begonnen, dat valt op te maken uit de volle boten, volle bussen en de volle taxi’s die af en aan rijden bij de haven, Appelhof, Terpstra en de andere vakantie-accommodaties. Ooit hoorde ik een popie jopie-gast van een jaar of 18 even bellen met een taxicentrale. ,,We zijn met acht man en we willen van Appelhof naar de Jumbo in Formerum”, klonk het met een onvervalst Brabants accent. De centralist van de taxi zal erom gelachen hebben, want lopend is het nog geen vijf minuten. Aan de andere kant, commercieel is die rit weer niet zo interessant, misschien is wachten op een ritje naar de haven wel lucratiever.

De jeugd geeft anno 2021 een extra dimensie aan het eiland, zoveel is duidelijk. Op straat, in de kroeg, op het strand, en bij de tent, men mag weten dat de jongeren zijn geweest. Ik bekijk dit, in tegenstelling tot veel verhalen om me heen, niet zo negatief en vooral met een glimlach. Jeugd zorgt voor een bepaalde dynamiek en waarom zouden alleen ouderen van het mooie eiland mogen genieten. Waar staat dat dit ‘recht’ alleen aan hen is voorbehouden?

De ’tegenstanders’ van de komst van jeugdige vakantiegangers benoemen vaak enkel de nadelen, zoals lange rijen bij de pinautomaat, zonder achting op de meest vreemde plaatsende Hoofdweg oversteken, het drinken van bier en een invasie van de supermarkten. Vaak wordt de fout gemaakt enkel over jongelui te praten in plaats van met hen. Want er zijn grote groepen die zich wél netjes gedragen, die simpelweg genieten van een weekje weg van huis en van de voortdurende jacht op een vakantievriendje of -vriendinnetje. Ouderen menen vaak precies te weten hoe het jeugdige brein werkt, ik denk dat we daar simpelweg geen flauw benul van hebben.

Zijn drank en drugs nog weg te denken uit de huidige maatschappij? Helaas niet, maar dat is zeker niet alleen op Terschelling zo. Wie het Centraal Station van Amsterdam uitloopt, wordt gratis getrakteerd op een walm van wietlucht waar je u tegen zegt, of je het nou leuk vindt of niet. De jongeren van 2021 zijn niet beter of slechter dan de jongeren van 1971, 1981 en 1991, ze zijn alleen anders. En is het niet een heel grote fout om ‘anderen’ bij voorbaat te veroordelen?

Meer artikelen