VizieropTerschelling.nl

Eilander nieuws, actualiteiten, weetjes en info. Voor bewoners én toeristen.

Column 14: Zonnebril

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Het is zomer, in het Terschellinger landschap veel vrouwen met rokjes en mannen/jongens met een hemdje om de plakplaatjes beter tot zijn recht te laten komen. Het mag allemaal, al vind ik het één mooier dan het ander. Waar ik echter van gruwel, zijn mensen die binnen het fatsoen niet hebben om hun zonnebril af te doen.

Ik vraag me serieus af waarom sommige mensen uberhaupt een zonnebril dragen. Kijk, voor mensen met oogprobelemen heb ik alle begrip, maar intussen is een zonnebril iets geworden van een statussymbool. Omdat celebrities zo’n megaduikbril in het zwart op de neus duwen, zie ik om me heen de goegemeente ook zo’n bril dragen, terwijl dat echt geen porem is om te zien.

Uiterlijk vertoon lijkt veel belangrijker tegenwoordig dan het innerlijke van de mens. Raar is ook dat we veel vaker zeggen dat iemand er ‘goed uitziet’, je hoort immers zelden ‘wat zie jij er beroerd uit.’ Via de socials leert de jeugd louter om een positief beeld van zichzelf voor het voetlicht te brengen. De mindere kanten zijn niet stoer om te uiten.

Zelf heb ik zelden een zonnebril op, soms in het verkeer, maar dat komt de veiligheid ten goede, dat vind ik een legitieme reden. De laatste keer? Dat was toen ik heel dronken was en ik me de volgende morgen echt niet anders kon tonen. Ik hoop niet dat jan en alleman dat anno 2021 als reden heeft, want dan is Nederland niet alleen vol met misselijkmakende zonnebrilledragers, maar ook met alcoholisten.

Meer artikelen