VizieropTerschelling.nl

Eilander nieuws, actualiteiten, weetjes en info. Voor bewoners én toeristen.

Column 18: Uniform

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

WEST-TERSCHELLING – Je ziet ze vaak lopen, ietsjes naar West en ietsjes naar Oost. De studenten van de zeevaartschool Willem Barentsz op West lopen dan in uniform met rugtas of een tasje met de avondmaaltijd, vermoed ik dan als eenvoudige passant. Laatst kwam ik er een paar tegen, in uniform. Niet schreeuwerig, maar heel correct, zich bewust dat iedereen hen herkent als zeevaartschoolstudent, niet de omgeving om nu grove grappen en grollen uit te halen.

Discipline en toewijding is één, elkaar helpen op een schip is een ander aspect. De studenten worden voornamelijk opgeleid om op zee te dienen, in verschillende functies. Nu weet ik natuurlijk niet alles wat er op de campus gebeurt, en dat is maar goed ook. Toch ben ik de mening aangedaan dat het uniform dat de studenten overdag dragen, hen meer bewust maakt van hun studie, de opleiding die ze volgen en het imago dat daarbij hoort. Ik ken ook het tegendeel, hogescholen en universiteiten in studentensteden waar de kledingkeuze van de gemiddelde student in de collegebank allesbehalve ordentelijk is te noemen.

Het uniform mag niet te schande worden gemaakt, de studenten helpen elkaar om de waarden en normen hoog te houden. Als eentje van hen dreigt de verkeerde afslag te nemen, is de rest er om snel de juiste koers aan te houden. Nogmaals, ik vind dat mooi, en soms, soms denk ik waren we in Nederland allemaal maar iets meer als een student in uniform.

Meer artikelen