VizieropTerschelling.nl

Eilander nieuws, actualiteiten, weetjes en info. Voor bewoners én toeristen.

Burgemeester Van de Pol heeft haar plek gevonden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Caroline van de Pol werd vorige zomer benoemd tot burgemeester van Terschelling, en ze straalt uit dat ze deze job met veel plezier uitoefent. De vandaag jarige burgemeester vertelt over haar liefde voor de Waddenzee, lezen, saxofoon en Ierland. Op bezoek bij de burgemeester voor een nadere kennismaking. 

WEST-TERSCHELLING – Als tiener zette de burgemeester voor het eerst voet op Terschelling. ,,Ik weet nog dat ik met mijn ouders en zusje hier op vakantie ging. We zaten in een hotel, ik weet niet meer welk, met onderin een bruin café”, herinnert de burgemeester zich. Jaren later kwam ze beroepsmatig ook vaak op het eiland. ,,Ik zat in de reiswereld en organiseerde groepsreizen en dagtochten. Dat was onder meer naar Terschelling.”

Toen ze een deel van haar bedrijf verkocht, werd ze weer politiek actief, als VVD-gemeenteraadslid, fractievoorzitter en later wethouder in Koggenland (Noord-Holland). ,,Als je iets vindt, moet je ook de schouders eronder zetten.”

Sollicitatie

Toen Van de Pol (59) solliciteerde naar de burgemeesterspost op Terschelling, was dat meer dan alleen maar een briefje schrijven. ,,Ik weet nog dat ik in de aanloop naar de sollicitatie met mijn partner naar Terschelling kwam. Zo’n sollicitatie vergt namelijk een goede voorbereiding. Los van de baan hebben we eerst samen gekeken of we ons hier zagen wonen en leven.”

Die vragen werden positief beantwoord, en de sollicitatieprocedure kende een voor Van de Pol succesvol einde. In augustus 2020 werd ze door de gemeenteraad voorgedragen. ,,Ik weet nog dat er die avond eerst een besloten raadsvergadering was die om 19.30 uur begon. Om 19.40 uur kreeg ik een belletje van de voorzitter van de vertrouwenscommissie dat ik op nummer één stond. Toen zijn er wel wat bubbels opengetrokken.”

Zo kwam het eind van haar wethouderschap in Koggenland in zicht. ,,Ik hoefde niet weg, had een fijne baan met leuke collega’s, maar ik zag me dit een nieuwe periode niet meer doen. Het was tijd voor andere mensen. Daarom ben ik om me heen gaan kijken.”

Om 20.00 uur die bewuste avond volgde het openbare deel van de raadsvergadering. ,,Die heb ik met mijn partner, kinderen en de vriendin van mijn jongste zoon bekeken. Als je mij vraagt wat de mooiste reactie in al die dagen was, dan waren het de woorden die de voorzitter van de vertrouwenscommissie Christa Oosterbaan sprak tijdens die vergadering. Die hebben veel indruk gemaakt.”

Daarmee was het niet af, het begon pas. ,,Wat volgde waren drie dagen chaos, vol berichten, kaarten en heel veel bloemen. Ik moest zelfs naar de buren voor vazen, want hoewel ik best wat vazen had, had ik er niet genoeg.”Lintjes

In oktober 2020 begon haar avontuur op Terschelling. Als burgemeester heeft ze hier ook een inhoudelijke portefeuille naast openbare orde en veiligheid. ,,Ik vind het wel erg leuk dat het niet alleen maar lintjes doorknippen is, hoewel dat ook leuk is. Ik heb nu bijvoorbeeld financiën in mijn portefeuille. Die had ik in mijn vorige baan ook.” In haar spaarzame vrije tijd heeft Van de Pol genoeg hobby’s. ,,Ik lees graag, eigenlijk alles wat los en vast zit. Als de muziekschool weer open gaat neem ik graag saxofoonles en ik probeer elke dag ook wel even langs de zee te wandelen.”

Van de Pol spreekt vlotjes en spontaan. ,,Voorheen was ik een groot fan van de Noordzee, maar ik vind de Waddenzee nu zo mooi. Die kleuren, elke dag zijn die anders, echt heel mooi.”Ook kranten zijn belangrijk in het leven van de burgemeester. ,,Ik lees de Leeuwarder Courant, twee nationale dagbladen en een Ierse krant”, spreekt ze lachend. Dat laatste is niet heel gebruikelijk. ,,Mijn partner is een Ierlandgek, ik lees dus ook die krant en houd daarnaast ook van Ierse muziek en Ierse biertjes, maar dan geen Guinness hoor.”

Er zijn niet veel dingen die zij mist na het vertrek uit Noord-Holland. ,,Nou, ik kan er maar een bedenken, de bloemen. Die zijn daar zo mooi, die heb je hier niet”, schetst ze. ,,Ik had verwacht dat ik ook mijn kinderen zou missen die nog in Noord-Holland wonen. Je rijdt nu niet even 5 kilometer naar ze toe, maar je hebt nu op een heel andere manier contact. Veel via whatsapp en bellen. Recent waren ze een paar dagen hier, inclusief mijn kleinkind van 20 maanden jong. Dat is geweldig, dat is heel anders dan hoe het was.”

Adembenemend

De vraag om het eiland in een zin te beschrijven beantwoordt de burgemeester binnen een halve tel met het woord ,,Adembenemend”, een reactie recht uit haar hart. ,,Het is echt een heel fotogeniek eiland. Waar ik me wel over verwonderd heb zijn de vele petten die mensen hier op hebben. Je komt elkaar ook altijd weer tegen, maar er zijn mensen met een baan, die ook nog een huisje schoonmaken en bijvoorbeeld daarnaast helpen bij het verhuisbedrijf. Eilanders zijn harde werkers, met elkaar doen we alles.”

Ook voor een beginnend burgemeester is het door de corona-pandemie een rare tijd. ,,Ik heb nog geen fysieke raadsvergadering meegemaakt, alles gaat nog online”, geeft Van de Pol een voorbeeld. ,,Wat dat betreft smacht ik net als alle mensen wel weer naar dat contact, ik hoop dat het maatschappelijke leven dan ook weer snel van start gaat.”Als debutant in het burgemeestersgilde wordt ze ook opgeleid. ,,Ik zit in een burgemeestersklasje met acht beginnende burgemeesters. Dat is heel leerzaam. Een van de deelnemers merkte recent op dat een vergadering leiden iets heel anders is dan een vergadering technisch goed voorzitten, dat klopt.”

Voorbeelden in de politiek, de een heeft ze wel, de ander niet. Van de Pol: ,,Ik kijk persoonlijk graag naar Gerdi Verbeet, de voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. Dat is een erg kundige vrouw, ik heb haar eens getroffen op een VNG-congres.”

Debatteren

Een advies voor de gemeenteraad van Terschelling heeft de burgemeester desgevraagd ook. ,,Nou advies, dat klinkt gelijk als verbeterpunt, zo bedoel ik dat niet. Ik gun het de leden van de gemeenteraad dat ze meer kunnen debatteren. Tot nu toe is er maar één moment geweest dat een partij op basis van argumenten tijdens de vergadering van standpunt veranderde. Ik zou als burgemeester dat debatteren wel meer willen uitdiepen.”Van de Pol zit op haar plaats, zoveel is gedurende het gesprek duidelijk. Met soms een zakelijke blik, en altijd de menselijke maat. Met daarbij erg veel liefde voor het eiland ….. en haar bewoners. 

Meer artikelen