VizieropTerschelling.nl

Eilander nieuws, actualiteiten, weetjes en info. Voor bewoners én toeristen.

Eilandmeisje Marloes Fopma, zo vrij als een vogel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Marloes Fopma uit Oosterend zit vol verhalen, ze vertelt ze als Eilandmeisje en ze schrijft ze op. Inspiratie genoeg, ze is beide vormen machtig. Deze week presenteerde ze het boek ‘Vogels van de Wadden.’ ,,Het is geen vogelboek, maar een boek met vogelverhalen.”

MIDSLAND-NOORD – In haar gezellige nieuwe locatie in  Midsland-Noord naast Zeelen, doet Fopma deze week haar verhaal. ,,Ik was echt niet iemand die elke dag met de verrekijker naar de vogels keek, maar nu wel. Als ik de hond uitlaat, neem ik tegenwoordig de verrekijker mee.”

Het is een indrukwekkende transformatie, maar het Eilandmeisje weet deze goed te beschrijven. ,,Ik heb enkele jaren bij Oerol gewerkt als de rechterhand van Joop Mulder. Die was geweldig thuis in de verschillende landschappen op Terschelling. Tijdens Oerol zijn er eens twee seminars over waddenvogels geweest, ik vond het zeer indrukwekkend. Er ging een wereld voor me open en ben me ervoor gaan interesseren.”

In de coronazomer 2020 maakte ze een lijst met vogels die ze in haar boek wilde opnemen. ,,Met die lijst ben ik naar Jan Jacob de Vries op Oosterend gegaan. Dat is de prof onder de vogelaars en reist vogels ook achterna. We hebben samen gezeten en hebben vervolgens de lijst aangepast.”De aftrap was er, de uitwerking volgde. ,,Wekelijks deed ik twee vogels. De ene dag zocht ik alle info, inclusief wetenschappelijk materiaal, de tweede dag schreef ik dan het verhaal. Ik moest ook opschieten, in maart moest alles af zijn.”

Dat schrijven deed ze niet alleen thuis, maar vooral bij haar ouders, in de B&B in Baaiduinen. ,,Ze hebben verschillende kamers, maar de meeste tijd heb ik in de kamer geschreven die Grutto heet. En later nog een kamer in huis. Van daaruit kijk je geweldig de polder in, dat was echt genieten.”Toen haar verhalen klaar waren, liet ze deze nalezen. ,,Per vogel zocht ik de betreffende expert in Nederland, en allen waren heel enthousiast om mee te werken. Ze hebben mij ook daadwerkelijk voor fouten behoed.”

In het boek heeft Fopma 25 vogels die op de Wadden voorkomen in verhalende vorm belicht. ,,Op welke vogel ik zelf lijk, ik denk de tureluur. Die gaat van weidepaal naar weidepaal en houdt overzicht. De tureluur kent een leuk drukte, houdt van verschillende biotopen en is een klein opdondertje, en ik ben ook niet groot.  Bij de tureluur komt alles samen.”De illustraties in het boek komen van de hand van Frans Schot. ,,Die werkte ook mee aan het Terschelling ABC dat ik eerder geschreven heb. Frans heeft nu ook heel mooie aquarellen gemaakt.”

Het boek schrijven, het werkte heilzaam in een lastige periode. ,,Het heeft me verrijkt als mens, ik voel me ook verbonden met de vogels.”Met de presentatie van het boek ‘Vogels van de Wadden’ is de zomer nog niet geslaagd. Fopma zegt al lachend: ,,Omdat ik het boek in eigen beheer uitgegeven heb, is er nu ook de drukte om het boek aan de man te brengen. Ik ben ook de uitgever, dus ben daar nu heel druk mee.”

Voor de toekomst heeft de verhalen juttende Terschellingse nog verschillende ideeën op stapel staan. ,,Nog dit jaar wil ik graag een kinderversie van dit boek uitbrengen en ik hoop en denk dat er ook wel een deel twee komt in de toekomst.”

Op haar website eilandmeisje.nl heeft Fopma het eerste hoofdstuk geplaatst, zodat belangstellenden een indruk kunnen krijgen. Het boek ‘Vogels van de Wadden” is te koop bij de landelijke boekhandels en diverse winkels op het eiland en is ook via de website eilandmeisje.nl te bestellen.

Meer artikelen